Hartcoherentie:

Ademhalen is van levensbelang. Dat weet iedereen ... Maar wist je ook dat je met je ademhaling stress kunt reduceren? Dat je je emoties onder controle kunt houden (of weer krijgen) én dat je met de juiste techniek je veerkracht op kunt bouwen? En dat is, als je al langere tijd fysiek, mentaal en/of emotioneel niet lekker (genoeg) in je vel zit of een chronische ziekte/aandoening hebt, vaak hard nodig!

In de tweedaagse Masterclass Hartcoherentie leer je niet alleen in het kader van je persoonlijke ontwikkeling en zelfhulp alle ins and outs over stress en Hartcoherentie, je leert ook hoe je in aanvulling op de therapievormen die je binnen je werk inzet (chronisch zieke) cliënten kunt begeleiden. Bij deze Masterclass snijdt het mes dus aan twee kanten ...


Hartcoherentie:

Hartcoherentie is een evidence based (wetenschappelijk bewezen) techniek waarmee je met je ademhaling invloed uit kunt oefenen op je autonome zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel bestaat uit de Sympathicus (de werken-vechten-vluchten modus) en de Parasympathicus (de modus voor rust, herstel en opbouw van nieuwe energie).

Bij stress gerelateerde, mentale, emotionele en veel fysieke klachten wordt de Sympathicus geactiveerd. Als reactie hierop gaat het lichaam veel cortisol aanmaken. Cortisol is een stresshormoon. Een chronisch verhoogde cortisolspiegel gaat ten koste van de zogeheten Feel Good hormonen waaronder DHEA, serotonine en dopamine. Hierdoor word je gevoeliger voor het ontwikkelen van onder andere angststoornissen, depressiviteit, slaapstoornissen, concentratieproblemen, gewichtstoename (vetzucht), spijsverteringsproblemen, hart- en vaatziekten, chronische pijn, een hoge bloeddruk en Alzheimer.

Begin jaren negentig van de vorige eeuw ontdekte de Amerikaanse cardioloog Andrew Armour dat het hart een neuraal netwerk (een groep van met elkaar verbonden zenuwcellen) bezit dat communiceert met en invloed uitoefent op ons brein. Hij ontdekte dat er niet alleen zenuwbanen van de hersenen naar het hart lopen, er lopen ook zenuwbanen van het hart naar de hersenen. Daarbij is het interessant te weten dat het hart meer signalen naar de hersenen stuurt dan andersom. Het hart en de hersenen communiceren met elkaar via deze zogeheten hart-breinverbinding en de hart-breinverbinding communiceert met het hele lichaam.

Veel mensen denken dat het hart de hele dag in eenzelfde ritme klopt. Niets is minder waar. Bij een inademing versnelt het hartritme, bij een uitademing vertraagt het. De tijd tussen twee hartslagen wordt interval genoemd. Tezamen vormen ze het hartritmepatroon.

Hoe we ons voelen en hoe we handelen heeft invloed op ons hartritmepatroon. Stress en ander mentaal, emotioneel en/of fysiek ongemak resulteren in een chaotisch hartritmepatroon. Een chaotisch (niet coherent) hartritmepatroon activeert de Sympathicus (de werken-vechten-vluchtenmodus) en de aanmaak van cortisol met alle gevolgen van dien.

Positieve gevoelens als passie, opgewektheid, vreugde, "flow" en waardering laten daarentegen een harmonieus hartritmepatroon zien. Een harmonieus (coherent) hartritmepatroon activeert de Parasympathicus (de modus voor rust, herstel en opbouw van nieuwe energie) én de aanmaak van Feel Good hormonen.

Door met de hartcoherentietechnieken je hartslag en ademhaling te laten resoneren in een frequentie tussen 0,08 en 0,12 Hz, ontstaat zowel balans tussen de Sympathicus en de Parasympathicus als een harmonieus (coherent) hartritmepatroon. Door de hiervoor genoemde hart-breinverbinding heeft dit een positieve invloed op je brein dat uit drie delen bestaat:

Het eerste brein beheerst instincten, reflexen en het basaal functioneren. Ons instinctieve besef van gevaar komt uit deze laag. Een andere naam voor het eerste brein is hersenstam of reptielenbrein. Het eerste brein en de medulla (het onderste deel van de hersenstam) reguleren ook de bloeddruk en het autonome zenuwstelsel.

Het tweede brein is betrokken bij onze gevoelens en emoties. Zonder dit brein zouden we geen gevoel van boosheid, angst, frustratie, verdriet, veiligheid of vreugde kunnen ervaren. Het tweede brein maakt het ook mogelijk dat we onthouden wat er in het verleden is gebeurd (terugblik). Daarbij scant het tweede brein het hartritmepatroon.

Het derde brein maakt het ons mogelijk vooruit te kijken en daarmee te overzien wat de gevolgen van onze beslissingen zijn vóórdat we handelen. Het derde brein (ook wel cortex genoemd) stuurt het denken, ons probleemoplossend vermogen, de mogelijkheid onszelf doelen te stellen en te kunnen plannen. Daarbij coördineert het derde brein de activiteit van het tweede brein en maakt het het mogelijk dat we gevoelens en emoties kunnen onderscheiden en benoemen.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een onregelmatig hartritmepatroon de activiteit van het derde brein, en daarmee het (helder) denken belemmert. Een regelmatig hartritmepatroon stimuleert daarentegen de functie van het derde brein en vergemakkelijkt het denken. Aangezien er een voortdurende interactie tussen de drie hersengebieden bestaat, is het voor het managen van stress en emoties belangrijk dat de drie breinen harmonieus met elkaar samenwerken. Hartcoherentie bewerkstelligt dit.


Andere toepassingsmogelijkheden:

Behalve dat je met de juiste ademtechniek stress kunt reduceren, je je emoties onder controle kunt houden (of krijgen) en je je veerkracht op kunt bouwen, is het wetenschappelijk bewezen dat het aanleren van Hartcoherentie uitermate zinvol is als je last hebt van:


Een Burn-out

Overgewicht

Stress- en emotie-eten

Diabetes type I en II

Depressies

Hartkloppingen

Slapeloosheid

Long COVID

Angststoornissen

Hoofdpijn door druk en migraine

Woedeaanvallen

Terugkerende buikpijn zonder lichamelijke oorzaak

Emotionele disbalans

Spijsverteringsklachten

Het Syndroom van Asperger

Chronische pijn

Faalangst

Pijn door brandwonden

ADD en ADHD

Fibromyalgie

Gewoontestoornissen

Astma

Gilles de la Tourette

Een hoge bloeddruk


Wat komt er tijdens de training aan bod?

 • Hartcoherentie en de werking van het brein.

 • De uitwerking van negatieve en positieve emoties.

 • Stress en de invloed op het immuunsysteem.

 • Stresssymptomen.

 • Het effect van Hartcoherentie.

 • Stress en de invloed op onze zintuigen.

 • Manieren om met stress om te gaan.

 • De opbouw van het hartritmepatroon.

 • Een beginmeting van jouw fysiologische staat van zijn op dat moment.

 • Je hartslag en ademhaling laten resoneren in een frequentie tussen 0,08 en 0,12 Hz ... Hoe doe je dat?

 • Het (tijdelijk) gebruik van een adembegeleider.

 • Het opsporen van stressbronnen en stressvolle emoties.

 • Het emotielandschap.

 • Het speelveld van een (therapeutische) relatie.

 • De begeleiding van cliënten.

 • Coherent luisteren.

 • Dilemma's.

 • Kernkwaliteiten, kernkwadranten en "allergieën" voor bepaald gedrag van anderen.


Voor wie is de training geschikt?

Voor iedereen die het beste in zichzelf naar boven wil halen, voor iedereen die wil leren stress en emoties beter te managen, voor iedereen die aan veerkracht heeft ingeleverd, voor iedereen die last heeft van een van de hierboven genoemde aandoeningen en voor iedereen die met mensen werkt; artsen, medisch specialisten, regulier en complementair werkende therapeuten, praktijkondersteuners, coaches, counselors, maatschappelijk werkers, NLP practitioners ... Kortom; voor jou!


Kleine Trainingsgroepen:

Om je de aandacht te geven die je verdient wordt er in kleine groepen les gegeven. Voor het doorgaan van deze Masterclass ligt het minimum aantal cursisten op 6, de maximale groepsgrootte is 12 cursisten.

De Masterclass wordt op drie locaties gegeven:

Onder Hypnose

Popkenweg 1

9472 ZN ZUIDLAREN

Yders Hoes

Betmersweg 2

9494 RB YDE

HypnoWorld

Heinz Moormannstraat 1A

5831 AS BOXMEER


Zuidlaren en Yde zijn beiden brinkdorpen in de kop van Drenthe en vanuit alle windstreken goed bereikbaar. Op welke locatie de training in het Noorden van het land wordt gegeven wordt bepaald door de groepsgrootte. Wil je samen met een groepje collega’s of de leden van je intervisiegroep deze Masterclass op een door jou gekozen locatie volgen? In overleg is veel mogelijk.


Duur van de training en lestijden:

De duur van de training is 2 dagen. De lestijden zijn van 9.00 tot 17.00 uur. Vanaf 8.45 uur ben je van harte welkom om onder het genot van een kopje koffie en wat lekkers al even informeel met de andere cursisten kennis te maken.

Hou er in de planning van de rest van je dag rekening mee dat een lesdag uit kan lopen. Het voortijdig de les verlaten raad ik je zeker niet aan.


Thuisopdrachten:

Het is belangrijk dat je kort na de laatste lesdag het geleerde in de praktijk gaat brengen. Oefening baart nog altijd kunst. Om je hierin te ondersteunen stuur ik je na de training per e-mail een document met daarin de sheets die tijdens de lesdagen zijn gebruikt en thuisopdrachten.


Aanmelding, kosten en betaling:

Je kunt je uitsluitend schriftelijk aanmelden. Om het je gemakkelijk te maken vind je onder de onderstaande knop een inschrijfformulier. Na ontvangst zal ik je inschrijving zo spoedig mogelijk, op volgorde van binnenkomst, in behandeling nemen. Nadat ik je aanmelding heb verwerkt, stuur ik je per e-mail een factuur.

De kosten voor de Masterclass Hartcoherentie bedragen € 499,-. Dit bedrag is incl. koffie, thee, versnaperingen en een syllabus en excl. de benodigde software voor als je binnen je werk cliënten gaat begeleiden en lunches.


Accreditatie:

De Masterclass Hartcoherentie is geaccrediteerd door GAT Register Opleidingen (GRO) en wordt als bij- en nascholing erkend door de Beroepsverenigingen CAT-collectief en CAT-vergoedbaar. De training is Hbo-conform, het aantal studiebelastingsuren (SBU) is 24.Ontwerp, teksten en realisatie Janine Alting - Auteursrecht/Copyright 2021 Onder Hypnose Opleidingen, Masterclasses & Trainingen