Functionele Maag- en Darmklachten:

De Masterclass Functionele Maag- en Darmklachten is een onderdeel van de opleiding tot Hypnose Master Functionele Maag- en Darmklachten en ook als los staande specialisatie te volgen.

Wil jij jezelf als professional bij Maag-Darm-Lever-artsen, huisartsen en andere regulier werkende zorgverleners op de kaart zetten? Dan doe je er goed aan minimaal de Masterclass Functionele Maag- en Darmklachten aan je CV toe te voegen want hypnose als bewezen effectieve behandelmethode wordt binnen deze tak van de reguliere gezondheidszorg breed gedragen.


Functionele darmklachten; het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS):

PDS of Irritable Bowel Syndrome (IBS) is een verstoring van de functie van het maag-darmkanaal en dan met name van de dikke darm. Het is (nog) niet exact bekend wat PDS veroorzaakt. Er werd, mede doordat er bij onderzoek geen lichamelijke oorzaak gevonden wordt, lang gedacht dat PDS een psychische aandoening was. Vandaag de dag weten we beter. PDS heeft geen psychische oorzaak maar psychische factoren zoals stress en angst kunnen PDS-klachten wél verergeren of zelfs uitlokken.

PDS komt vaker voor dan je denkt. Geschat wordt dat ruim 10% van de Nederlanders door deze aandoening wordt geplaagd. De klachten die met PDS gepaard gaan kunnen van grote invloed zijn op iemands kwaliteit van leven. Niet alleen fysiek, ook mentaal en emotioneel.

Jammer genoeg worden patiënten, aangezien bij onderzoek geen aanwijsbare oorzaak in de darmen wordt gevonden, nog altijd niet even serieus genomen. Een dieet of medicatie kan verlichting van klachten bieden, maar lang niet altijd.

Het weten met welke klachten PDS patiënten te kampen hebben en waardoor ze kunnen ontstaan, zijn belangrijke aanknopingspunten voor een goede begeleiding van PDS-patiënten binnen een Hypnotherapiepraktijk.


Evidence based behandelmethode:

Prof. dr. Peter Whorwell, gastro-enteroloog in het University Hospital of South Manchester, was de eerste die in 1983 een studie startte naar het effect van hypnotherapie bij PDS. Aan deze studie deden in totaal 30 mensen met darmklachten mee waarbij de (toenmalige) traditionele behandeling geen of te weinig effect had. De uitkomst van deze studie was zo verrassend dat het tijdschrift The Lancet de resultaten in 1984 in de tweede editie publiceerde. The Lancet is een medisch tijdschrift dat wereldwijd door veel medici en medische wetenschappers beschouwd wordt als een van de meest gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften.

Aangezien één zwaluw nog geen zomer maakt, zijn nadien tal van andere studies opgezet die keer op keer dezelfde uitkomst gaven; hypnotherapie is effectief bij de behandeling van PDS, zowel bij volwassenen als bij kinderen.


Functionele Maagklachten:

Maagklachten komen nóg vaker voor dan PDS. Naar schatting heeft 1 op de 4 mensen in Nederland wel eens last van zijn of haar maag. Vaak is de oorzaak brandend maagzuur (reflux) of een maagzweer.

Maar wat als deze en andere aandoeningen als oorzaak zijn uitgesloten en iemand blijft toch maagklachten houden? Maagklachten waarvoor geen aanwijsbare oorzaak wordt gevonden worden functionele maagklachten genoemd.

Functionele maagklachten zijn medisch gezien niet ernstig maar voor veel patiënten wel erg vervelend en soms pijnlijk. Net als bij PDS kunnen functionele maagklachten een niet te onderschatten negatieve impact op iemands leven hebben en omdat de oorzaak niet bekend is, is het lastig een effectieve behandeling te vinden. De praktijk wijst echter uit dat Hypnotherapie vervelende klachten significant kan verminderen.Het ochtendprogramma - Het Prikkelbare Darm Syndroom :

 • Klachten en symptomen van PDS.

 • Rode vlaggen.

 • De mogelijke oorzaken van PDS uitgediept.

 • Het belang van een juiste diagnose.

 • Hoe wordt de diagnose PDS gesteld?

 • Klachten die de diagnose versterken.

 • PDS-klachten lijken soms op andere aandoeningen.

 • Small Intestinal Bacterial Overgrowth (SIBO).

 • Reguliere onderzoeksmethoden.

 • Evidence based behandelmethoden.

 • Hypnotherapie als evidence based behandelmethode om klachten significant te verminderen.


Het middagprogramma - Functionele maagklachten:

 • De functie en werking van de maag.

 • Klachten en symptomen bij functionele maagklachten.

 • Rode vlaggen.

 • De 2 meest voorkomende oorzaken van functionele maagklachten.

 • Wereldwijde criteria m.b.t. het stellen van de diagnose.

 • Reguliere onderzoeksmethoden.

 • Reguliere behandelmethoden.

 • Tips en adviezen.

 • Hypnotherapie als evidence based behandelmethode om klachten significant te verminderen.


Voor wie is deze Masterclass geschikt?

Deze Masterclass is uitermate geschikt voor hypnotherapeuten, psychologen, coaches, counselors, NLP Practitioners, artsen, psychosociaal hulpverleners en diëtisten die zich willen specialiseren in de begeleiding van mensen met Functionele Maag- en Darmklachten.

Om aan deze Masterclass deel te kunnen nemen is het hebben van ervaring met (directe) hypnose een voorwaarde. Ben je nog studerende? Dan is het een must dat je je cliënt naar Somnambulisme (een diepe trance) kunt begeleiden en dat je kunt werken met ideomotorische (vinger)signalen.


Kleine Trainingsgroepen:

Om je de aandacht te geven die je verdient wordt er in kleine groepen les gegeven. Voor het doorgaan van deze Masterclass ligt het minimum aantal cursisten op 6, de maximale groepsgrootte is 16 cursisten.

De Masterclass wordt op drie locaties gegeven:

Onder Hypnose

Popkenweg 1

9472 ZN ZUIDLAREN

Yders Hoes

Betmersweg 2

9494 RB YDE

HypnoWorld

Heinz Moormannstraat 1A

5831 AS BOXMEER


Zuidlaren en Yde zijn beiden brinkdorpen in de kop van Drenthe en vanuit alle windstreken goed bereikbaar. Op welke locatie de les in het Noorden van het land wordt gegeven hangt af van de groepsgrootte.

Wil je samen met een groepje collega’s of de leden van je intervisiegroep deze Masterclass op een door jou gekozen locatie volgen? In overleg is veel mogelijk.


Duur van de Masterclass en lestijden:

De duur van deze Masterclass is 1 dag. De lestijden zijn van 9.00 tot 17.00 uur. Vanaf 8.45 uur ben je van harte welkom om onder het genot van een kopje koffie en wat lekkers al even informeel met de andere cursisten kennis te maken.

Hou er in de planning van de rest van je dag rekening mee dat een lesdag uit kan lopen. Het voortijdig de les verlaten raad ik je zeker niet aan.


Syllabus:

Na de lesdag ontvang je per e-mail een document met daarin de sheets die tijdens de lesdagen zijn gebruikt zodat je alle belangrijke informatie die je nodig hebt om van de begeleiding van mensen met Functionele Maag- en Darmklachten binnen jouw praktijk een succes te maken op je gemak nog eens na kunt kijken.


Aanmelding, kosten en betaling:

Je kunt je uitsluitend schriftelijk voor deze Masterclass aanmelden. Om het je gemakkelijk te maken vind je onder de onderstaande knop een inschrijfformulier. Na ontvangst zal ik je inschrijving zo spoedig mogelijk, op volgorde van binnenkomst, in behandeling nemen. Nadat ik je aanmelding heb verwerkt, stuur ik je per e-mail een factuur.

De kosten voor de Masterclass bedragen € 349,-. Dit bedrag is inclusief koffie, thee, versnaperingen en de syllabus en exclusief een lunch.


Opleiding tot Hypnose Master Functionele Maag- en Darmklachten:

Bij de begeleiding van mensen die geplaagd worden door het Prikkelbare Darm Syndroom of door Functionele Maagklachten is het belangrijk dat je niet alleen kennis hebt over mogelijke oorzaken, klachten en symptomen, rode vlaggen en reguliere onderzoeks- en behandelmethoden. Als je je cliënt op alle fronten wilt begeleiden én je je van collega therapeuten wilt onderscheiden, dan doe je er goed aan ook de Masterclasses Ademwerk/Hartcoherentie en Stress bezien door de brillen van de Westerse, de Chinese én Indiase geneeskunde te volgen. Immers, stress is een klachten verergerende of zelfs uitlokkende factor en mensen die al langere tijd fysiek, mentaal en/of emotioneel niet lekker (genoeg) in hun vel zitten of ronduit last hebben van chronische stress of een chronische ziekte, hebben meestal ook flink aan veerkracht ingeleverd. Dit geldt ontegenzeggelijk ook voor mensen met Functionele Maag- en Darmklachten.

De Masterclasses Functionele Maag- en Darmklachten, Ademwerk/Hartcoherentie en Stress vormen tesamen de opleiding tot Hypnose Master Functionele Maag- en Darmklachten . Schrijf je voor deze opleiding in? Dan profiteer je van een aantrekkelijke korting.


Accreditatie:

De Masterclass Functionele Maag- en Darmklachten is geaccrediteerd door GAT Register Opleidingen (GRO) en wordt als bij- en nascholing erkend door de Beroepsverenigingen CAT-collectief en CAT-vergoedbaar. De training is Hbo-conform, het aantal studiebelastingsuren (SBU) is 16.
Ontwerp, teksten en realisatie Janine Alting - Auteursrecht/Copyright 2021 Onder Hypnose Opleidingen, Masterclasses & Trainingen